Je bent wat je eet

Je bent wat je eet
Het lijkt een cliché, maar het is echt waar.

Wie ben jij?
Je bent wat je eet. Het is een beetje een cliché en we zien jullie allemaal denken: ja, dat weten we nu echt wel hoor! Maar doen we er ook iets mee? Je eetpatroon een beetje aanpassen blijkt in de praktijk toch wel wat moeilijker. Laten we je een beetje motiveren. Superfoods geven jou een huid waar je van droomt! Als je deze blog hebt gelezen dan is er geen twijfel meer mogelijk: je gaat er meteen mee aan de slag. Vul je voorraadkast met voeding voor een stralende huid.

Schoonheid is binnen-buiten of anders gezegd innerlijk-uiterlijk
Het idee dat schoonheid van binnenuit begint, daar geloven wij heilig in bij Beauty by Dr. Don. Wil je een prachtige glow op je huid? Verander dan een paar gezonde aanpassingen in je levensstijl in plaats van steeds kostbare crèmes te kopen. Een gezonde levensstijl, daar kan geen crème tegen op.

Voedingsstoffen zijn de bouwstenen voor je lichaam en wat we eten kan het verschil maken tussen een gezonde, stralende teint en een vermoeide, gezwollen, gerimpelde huidstructuur. Zo simpel is het.

Te beginnen bij je voorraadkast
Om je voorraadkast en je huid mooier te maken hebben we een lijst samengesteld met onze favoriete superfoods, elk met boordevol krachtige werkstoffen voor je huid. Je eet jezelf op weg naar glanzend haar, een stralende huid en een meer rimpelvrije teint.

Wat moet je echt niet meer eten!!
Het heeft geen zin om naast goede voeding ook slechte voeding te eten. Je jaagt je lichaam letterlijk op met voeding waar verkeerde en foute stoffen in verwerkt zijn.

Skin Enemy’s

Skin Enemy #1

Suiker
De ergste vijand van je huid is (naast roken omdat we het hier specifiek over eten hebben) suiker. Suiker kan ontstekingen veroorzaken en glycatie. Dit is een proces waarbij suiker zich hecht aan het collageen en de elastinevezels in je huid, waardoor de huid letterlijk verstijft en haar elasticiteit verliest. Het gevolg: zichtbare rimpels! Nee, dank je wel zeg!

Skin Enemy #2

Bewerkt voedsel
Bewerkt voedsel (kant en klaar om op te warmen, verschillende gefrituurde producten etc). Deze nep-voedingsmiddelen zijn zo ver verwijderd van gezonde voeding dat op natuurlijke wijze is geproduceerd. Deze eetneppers zitten vol met niet-voedingstoffen zoals smaakversterkers, houdbaarheidsversterkers, etc. waardoor ze vrijwel onherkenbaar zijn voor het lichaam. Je huid reageert daarop door dof en onregelmatig te worden en kan ook de werkstoffen uit de juiste verzorgingsproducten niet meer opnemen. Eet zo eerlijk mogelijk zonder veel chemische toevoegingen.

Superfoods voor een mooie huid

Nu de goede dingen. We weten allemaal dat uitgebalanceerde en voedzame maaltijden vol met juiste stoffen de beste keuze is voor onze gezondheid. Maar laten we eens stapje verder gaan en ontdekken welke producten je kunnen helpen bij het krijgen van die mooie huid van eerder!

1) Avocado’s

Millennials love Avocado’s
Er is een reden waarom millennials zo dol zijn op dit superfood. Avocado is de meest bekende superfood en bevat een hele hoop vitamines, mineralen, fytonutriënten en gezonde vetten. De enkelvoudige vetten in avocado’s geven je huid een gezonde glans.

Vitamine E
Vitamine E is hier een belangrijke factor. Het is een krachtig antioxidant, het werkt om vrije radicalen te deactiveren en het verouderingsproces te vertragen. Voldoende inname van deze vitamine kan bescherming geven tegen zonneschade veroorzaakt door Uv-straling. Bovendien is Vit E een in vet oplosbare vitamine, waardoor avocado perfect werkt bij opname van Vitamine E in het lichaam.

2) Kokosolie

Zeg hallo tegen dit schitterende verzadigde vet. Rijk aan krachtige antischimmel-, antivirale en antimicrobiële eigenschappen, deze olie is echt iets magisch. Om het meeste uit kokosolie te halen, kun je het eten (b.v. in salades of  bakken en braden) en/of op je huid en haar aanbrengen. Oh en een extra bonus? Of je de olie nu in of op je lichaam gebruikt het helpt je te beschermen tegen schade door de zon. Het is geen toeval dat inheemse eilandbewoners in de Stille Oceaan een mooie stralende huid hebben en minder last ervaren van blootstelling aan de zon. Het zijn grootverbruikers van kokosolie.

3) Bladgroenten

Bladgroenten als spinazie, koolsoorten zoals boerenkool zitten allemaal vol met vitamine K, een vitamine die de huid stimuleert. Het toevoegen van deze groenten aan je dieet zal de bloedcirculatie in je huid verbeteren, roodheid verzachten, donkere kringen onder je ogen vervagen en de genezing van pukkeltjes /acne/overgevoeligheid bevorderen.

Spinazie is een van onze favorieten omdat het vol met zink zit, wat je huidteint helpt egaler te maken en pukkeltjes voorkomt. De volgende keer dat je een ochtendsmoothie of salade maakt, meng je een paar handenvol van deze stevige groente er doorheen. Je zult beloond worden.

4) Een goede mix van noten en zaden

Lijnzaad, zonnebloempitten, chiazaad, pompoenpitten en amandelen. Onze favoriete combinatie van noten en zaden. Dit is een snelle kick van eiwitten, vezels, mineralen en Omega 3-vetzuren, die trouwens ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het risico op acne kunnen verminderen. Eet een handjevol of doe het door een smoothie of op je salade.

5) Bosbessen

Klein maar groot in hun werking
Laat je niet misleiden door het formaat, deze kleine lekkernijen “boosten” de conditie van je huid. Deze superbessen zitten boordevol antioxidanten, die een belangrijke rol spelen bij het mooi en gezond houden van je huid.

Antioxidanten werken hard om vrije radicalen te bestrijden en te neutraliseren die berucht zijn omdat ze jouw huidcellen en collageen beschadigen, rimpels, een droge huid en een overvloed aan verouderde huidfactoren veroorzaken. Help!

Geen nood. Deze voedzame superbessen bevatten vitamine A, vitamine C en vitamine E. deze helpen je teint te verhelderen, op te fleuren en te verbeteren. Heerlijk in de smoothie, salade, maar ook als vervanger van snoepjes en andere lekkernijen.

6) Cacao (puur)

Oligomere polyfenolen (de flavanolen in cacao en thee) remmen oxidatieve stress die celmembranen kunnen beschadigen, wat leidt tot het verouderingsproces van het lichaam (dus ook je huid).

We wisten dat er een goede reden was om pure chocolade te eten! Het is duidelijk dat standaard melkchocolade repen of candybars zoals een mars niet is wat je moet eten. Die bevatten meestal heel weinig cacao en veel andere dingen die je lichaam niet nodig heeft.

Het is duidelijk dat standaardchocolade niet is wat je zoekt.

Rauwe cacaopoeder of cacaobonen worden niet verwerkt bij hoge temperaturen waardoor alle prachtige voedingstoffen intact blijven. Het verbazingwekkende voordeel van cacao is dat het verbindingen bevat die de productie van serotonine en endorfine stimuleren.

Om een langverhaal kort te maken, het is een stemmingsbooster en we zijn ervan overtuigd dat geluk zich ook weerspiegelt in je huid. Een mooie huid en blij worden van pure chocolade is een absolute BONUS!

7) Koffie

Koffie, koffie wie lust er nog een bakje koffie……

Koffie heerlijk, we maken er zelfs liedjes over en zingen het uitbundig mee.

Zonder koffie dat gaat bijna niet! Hoe kunnen we functioneren in de vroege ochtend. Maar er is veel meer te vertellen over deze magische bonen.

Koffie is rijk aan polyfenolen, een groep van ongeveer 4000 oxidanten. Zoals we weten, zijn antioxidanten de heilige graal in huidverzorgingsproducten tegen veroudering. Ze werken overuren om vrije radicalen te bestrijden die door het lichaam zwerven, veroorzaakt door factoren als zonneschade, milieu-voedsel-vervuiling en roken van sigaretten. Door deze radicalen te bestrijden, helpen antioxidanten de zichtbare veroudering te vertragen.

Je wilt ook graag meer energie en een jeugdige huid?
Voordat je stopt bij het eerste beste koffietentje, weet dat niet alle koffie gelijk is gemaakt. Typisch, koffie die is verfijnd of teveel is bewerkt, vertoont lagere niveaus van polyfenolen waar we zo van houden en soms mycotoxinen wat een giftige schimmel is. Hè, jakkes bah.

Dus kies zoveel mogelijk voor biologische koffie en winkel bewust. Je huid en de planeet zullen je dankbaar zijn.

Zijn er nog meer gezonde voedingsmiddelen?

Natuurlijk zijn er nog veel meer gezonde voedingsmiddelen om uw huid te verbeteren of om bij een specifieke aandoening hulp te bieden. Dit zijn onze favorieten die je dagelijks kunt gebruiken. En we weten wat ze voor onze huid kunnen betekenen.

Neem de volgende keer dat je door de gangpaden van je supermarkt loopt even de tijd om je wagentje te vullen met huidversterkende superfoods en begin je weg naar een mooie huid te eten!

Love and Succes?

 

Print