Nazorg traject

Na controle

Een week na de liposuctie komt u voor de eerste na controle naar de Clinique. Tijdens deze afspraak worden eventuele hechtingen verwijderd. Tevens bekijken we of de genezing voorspoedig verloopt. Na ongeveer drie maanden volgt de 2e controle en na ongeveer zes tot acht maanden volgt de eindcontrole waarbij er tevens foto’s gemaakt worden voor in uw medisch dossier.
 

Littekens

Tijdens de liposuctie worden de incisies zoveel mogelijk op onopvallende plekken gemaakt. De eerste maanden na de ingreep zijn de littekens nog rood en wat gezwollen. Dit zal na verloop van tijd volledig wegtrekken. U kunt de littekens soepeler maken door ze te masseren met een crème of lotion en door endermologie-behandelingen met pressotherapie en lichttherapie. Dit versnelt bovendien het genezingsproces. Start hiermee pas zodra de wonden volledig genezen zijn. De genezing van de littekens kan tot wel een jaar duren. Doorgaans zijn de incisies na een liposuctie zo klein dat er geen zichtbare littekens overblijven. Stel de littekens gedurende de eerste maanden na de ingreep niet bloot aan zonlicht. Ook het gebruik van de zonnebank raden we ten zeerste af. Komt u toch in de zon of onder de zonnebank, dek de littekens dan zorgvuldig af met een hoge beschermingsfactor of bedek ze met kleding. Zo voorkomt u dat de littekens onnodig lang rood blijven.

Afspraak maken bij Dr. Don?


 

Bijwerkingen/ complicaties

Net als elke andere chirurgische ingreep brengt ook een liposuctie risico’s en een kans op complicaties met zich mee. U kunt bijvoorbeeld een nabloeding of infectie krijgen. Ook kunt u een allergische reactie krijgen op de gebruikte verdovingsvloeistoffen, desinfecteermiddelen of pleisters. De kans op deze complicaties is echter zeer klein.

Liposuctie van lipoedeem is een zeer veilige procedure. Doordat de vetcellen worden verwijderd zal de druk op de lymfevaten minder worden. Bijna alle patiënten ervaren na de operatie een zichtbare afname zwelling van de benen/armen.

Beschadiging van bloedvaten en zenuwen is door deze nieuwe manier van liposuctie vrijwel onmogelijk geworden. Het kan zijn dat het gevoel in de afgezogen gebieden wordt verminderd, maar dit keert binnen een paar weken weer terug. De blauwe plekken die worden gezien in de eerste dagen na de operatie verdwijnen snel.

De grootste bijwerking is toch wel dat de verwachting van de patiënt niet overeenkomt met het resultaat. Belangrijk om te weten is dat mensen met lipoedeem vaak beschikken over sterke beenspieren. Liposuctie verwijdert vetcellen maar kan nooit spieren afzuigen. Soms is een behandeling meerdere keren noodzakelijk ook dat vertellen wij u tijdens de intakegesprekken. Over het algemeen zijn onze patiënten heel tevreden met het resultaat. Het uiteindelijke resultaat hangt af van de fase waarin het lipoedeem zich heeft ontwikkeld.

Roken vertraagt de wondgenezing en vergroot de kans op complicaties na een liposuctie. De kans is aanwezig dat wondjes trager of minder mooi genezen of zelfs weer open gaan na de behandeling. We raden u dan ook aan om enkele weken voor en na de ingreep te stoppen met roken.

Wilt u meer weten over eventuele complicaties en risico's dan bespreken wij deze te allen tijde met u tijdens het gesprek met de arts.
 

Lipoedeem brochure

Onlangs heeft Dr. Don een speciale brochure geschreven over lipoedeem. Hierin kunt u alle informatie nog eens nalezen over lipoedeem, over de behandeling, de technieken en aanvullende informatie.
 

Lipoedeem-brochure aanvragen
 

 

Vul in en wij nemen contact met u op!

Loading